Tavoitteellista vai tavoitteetonta toimintaa?

Tässä Esan blogissa aiheena tavoitteet sekä vaihtoehtoisia keinoja perinteisten varalle. Tai korvaajaksi.. 🙂

Tavoite. Tavoitteellisuus. Tavoite ohjaa toimintaa. Tavoitetta kohti. Tavoitteellinen urheilija.

Tavoite on minulle asia, jota kouhkataan välillä turhankin paljon. Ei se minusta mukavuudenhaluista elämän virrassa kuljeksijaa tee. Tämä kouhkaaminen saa minut vain pohtimaan, että mikä sen tavoite-sanan sisällä on tärkeää. Tavoite ja tavoittellisuus on helposti vain yksi sana muiden joukossa, joka kuvaa tekemisen tasoa, sitoutumista ja vastuullisuutta siitä, miten suhtaudumme johonkin asiaan.

Hyvää tavoitteenasettamista on laittaa oman punttisaliohjelmaan oman suosikkijoukkueen logo tai vaikkapa 200 metrin tavoiteaika kissankokoisilla kirjaimilla. Onko se sitten enemmänkin unelma. Hieman vähemmän hienostunutta tavoitteenasettelua on lätkäistä tavoitteeksi en pelaa enää kaudella 2021 alasarjoissa. Vahvistitkin juuri huomaamattasi sitä, mitä et halua tapahtuvan. Mieli kun ei ymmärrä, mitä se ei tarkoittaa. Pidä lasi kädessä on parempi neuvo lapselle, kuin älä missään nimessä pudota lasia.

Kilpailun voittajalla ja häviäjillä on useimmiten sama tavoite. Mutta eri lopputulos.

Mikä tulee ensin?

On oikein pitää tavoite mielessä, mutta on hankalaa aloittaa kaiken suunnittelu siitä. Lopetat yhden asian ja alat paneutua hirveästi toiseen. Päätät, että tässä minusta tulee huippu ja kesällä teen huippu-suorituksen. Viikon päästä ei kiinnosta enää sekuntiakaan laittaa asiaa juuri tähän asiaan. Jää venyttelemättä ja spagaati tekemättä. Olikohan tämäkin asia enemmänkin ulkoisesti annettua, kuin sisäisesti päätettyä?

Toinen vaarallinen lähestymistapa tavoitteiisin on kerätä niitä monenkymmenen asian lista. Hajoittaa oma keskittyminen ja huomata, että suorittaa elämäänsä tehden tehtävälistaa, ei unelmaansa kohti. On hienoa, että haluaa tehdä paljon asioita. On hienoa, että uskaltaa julkaista tavoitteensa nettisivuillaan. Jos sen tekee kuitenkin vain mainosrehvastelumielessä, niin matkasta nauttiminen saattaa unohtua. Elämä on matka, oppimismatka. Isoissa asioissa pitää sitoutua 7-25 vuodeksi uuden tai vanhan edessä. On vaikea olla maailman paras tenniksen pelaaja, jos tavoitelistalla on benjihyppy, pääsarjatason lentopallo-ottelu passarina ja tietyn merkkinen auto.

Usein puhutaan, että kukaan ei kadu kuolinvuoteellaan, että tuli tehtyä liian vähän töitä. Katuukohan kukaan, että kun en perhana ehtinyt ostaa sitä katumaasturia?

Tyytyväisyys tulee siitä, että illalla nukkumaan mennessä tiedät tehneesi tänään parhaasi tullaksesi niin hyväksi, kuin vain pystyt.

John Wooden

Kenen tavoite?

Moni kohtaa toisen ja tekee arvion hänestä hänen tavoitteidensa perusteella. Kuinka paljon hän haluaa saavuttaa? Mitä hän odottaa elämältään? Ja itsensä kehittämisen sijaan alkaakin kehittää omia tavoitteitaan. Hyvä suunta varmasti jokaiselle ajoittain. Tärkeämpää on kuitenkin kehittää sinua itseäsi ihmisenä. Oppimalla, kokemalla ja tutkimalla itseäsi sisältäpäin. Maailmanmestarilla ja piirimestarilla voi olla sama tavoite  — olla paras urheilija omassa lajissaan. Maailmanmestaruus ja piirinmestaruus ovat molemmat kuitenkin katoavaa menestystä. Sitä pitää puolustaa joka vuosi uudestaan.

Haluatko sinä tehdä sen? Vai mitä sinä oikeastaan haluat tehdä?

Success is never final — failure is never fatal.

John Wooden
Tavoite vai systeemi?

Tavoitteiden kehittämistä tärkeämpää onkin kehittää systeemiä. Mikä vie sinut sinne, minne haluat? Teetkö asiat, niin kuin maailmanmestari? Miksi sinussa ei missään nimessä tule maailmanmestari?

Systeemi on urheilijalle ne teot, mitkä vievät hänet tavoitteeseen.

Systeemi. Se, että treenaa kahdesti maanantaista torstaihin, kerran perjantaina sekä lauantaina taas kahdesti ja lepää sunnuntain, kuulostaa hyvältä systeemiltä. Ravinto, lepo, psyykkinen vahvuus sekä fyysinen suorituskyky yhdessä levon kanssa. Monihan tämän tietää, useampi kokeileekin. Silti viikoittain näen ihmisiä, jotka vakavalla naamalla sanovat, että tavoitteeni on tämä, eikä sitoudu tekemään puoliakaan siitä, mitä se vaatii. Toinen vaihtoehto on, että antautuu vain puolittain. Teen tämän osan, mikä on mukavaa ja yritän joko toisten kustannuksella tai muuten hieman hämärästi päästä tavoitteeseeni. Kyynärpäätaktiikalla tai valtapeleillä. Taas pääsen suosikkimietteeseeni.

Tekisitkö joka tapauksessa sen, mitä tänään teit? Teetkö sen jälkeenkin, kun se ”sitten kun” hetki on mennyt?

Jos on verrattoman paljon onnellisempi tavoitteen saavuttamisen jälkeen, kuin siihen pyrkiessä…

Miten asettaa tavoite — SMART

Tarkoitukseni ei ole puhua sinua ympäri tutkimaan mieltäsi etsien sisäistä zeniäsi (jota kyllä suosittelen silti) ja ”unohtamaan” kaikki tavoitteet. Tehkäämme mielummin oikeita asioita, kuin irrallisia asioita oikein. Kun asetat tavoitteen, tee se hyvin. Tee se itsellesi. Päivittäisiä tavoitteita. Kuukausitavoitteita. Vuositavoitteita. Elämäntavoitteita. Opi matkalla ja tutki, mittaa ja ennenkaikkea tee oikeita asioita.

Always in sight, never out of reach.

Kun olet naulannut teesin kotisi seinälle, jota kohti lähdet kulkemaan, mieti SMART-kaavaa. En ole tätä(kään) akronyymiä keksinyt. Eikä tietoa voi omistaa. Minulle SMART tuli ensimmäisen kerran vastaan Peter Druckerilta. Tällä pääsee ehkä lähemmäksi oikeita asioita.

Specific — Tarkka. Tavoitteesi tulee olla tarkasti määritelty. Ostan joskus Teslan vai Ostan käytetyn punaisen Teslan syntymäpäivänäni 5.3.2025.

Measureable — Mitattava. Tavoitteen toteutumista tulee voida mitata. Olen vahvempi urheilija keväällä vai nostan rinnallevedossa 120 kiloa talvikauden viimeisissä testeissä. Se, onko rinnallevedon korrelaatio urheilijaurasi tavoitteiden kanssa on niiden oikeiden asioiden pohtimista.

Attainable — Saavutettavuus. Tavoitteen tulee olla saavutettavissa. Haikailetko kauaksi, vaikeita ja isoja asioita? Hyvä. Jos oletetaan, että tavoitteet onnistuvat keskimäärin 80 prosenttisesti, niin 10 asuntoa tavoitteleva asuntosijoittaja onnistuu saamaan 8 asuntoa. Ehkä sama ei toimi, jos pelaa vielä yhdellä asunnolla ja tähtää 1000 asuntoon. Asia voi olla saavutettavissa, mutta voitko olla varma, että pidät siitä? Se peli on ihan erilainen, kuin pienempi peli. Joku on hyvä suuryhtiön johtaja, toinen pienen yhtiön. Eivätkä he välttämättä halua mistään hinnasta vaihtaa paikkaa. Kaikkea et voi vielä nähdä, vaikka voit kuvitella. Ehkä tavoitteen voisi pitää näkösällä? Tärkeää on yrittää nähdä. Katsoa.

Relevant — Merkityksellisyys. Tavoitteen tulee olla merkityksellinen. Se, joka löytää merkityksiä asioille, tulee tekemään merkityksellisiä asioita isosti. Merkityksellisyys on haastavaa. Monille se on mitaleja, kunniaa ja selkääntaputuksia. Glooria. Näittekö, minä tein sen? Kaikki tämä tulee ulkopuolelta. Voi urheilumieltä osoittamalla saada ulkoista kunnioitusta, kuten jousiammunnassa ja triathlonissa hiljattain tapahtui. Onko sillä kuitenkaan mitään merkitystä, jos et voita kilpaillen itseäsi vastaan vaan vahingossa? Onko leivänmurut maton alla ”siivottu”? Elät asian kanssa itse lopun elämääsi.

Time — Ajallinen. Milloin? Usein monissa johtamistilanteissa tai ihmiselämässä saan vastaani aivan tuhottomasti ideoita. Höpinää. Jargonia. Niissä asioissa kuten tavoitteiden asettamisessa liki tärkein tekjiä on AIKA. Ei ole mitään merkitystä, mitä PITÄISI tehdä, vaan sillä on väliä, MITÄ JA MILLOIN TEET. Idea-, pitäisi-, voisi-, sittenkun- ja ehkä-joskus-ajatukset on hyvä keino täyttää pää turhalla tavaralla ja päätyä katsomaan televisiota ilman mitään tavoitetta. Monelaiselle tekemiselle on aikansa ja paikkansa, oikea asia on keskittyä, kuka päättää ja toteuttaa sen?

Palavereita palaverin pitämisen takia. Tunnin palaveri ja ei päätetty kertaakaan kuka tekee minkäkin asian. Sama asia, mutta ryhmässä.

Minulle kaikista kauheinta on kuunnella, kuinka parikymppiset pohtivat, mitä tekevät sitten kun ovat elääkkeellä, koska työskentely ei kiinnosta pätkääkään. Ensimmäiseltä urheilu-uralta opin, että se loppui ennen kuin tajusin itsekään. Unissakävelin sen läpi. Syksy tuli aina todella nopeasti.

Meillä on vain kaksi elämää. Toinen alkaa, kun tajuamme, että niitä onkin vain yksi.

Confucius

Kaikki ne asiat, mitä voi matkan päähän laittaa tulee kyllä vastaan, jos terveys sen sallii. Tänään on kuitenkin tänään. Ja tänään on hyvä päivä.

Tänään kannattaa tehdä just niitä asioita, mitä haluaa tässä elämässä tehdä.

Ja pistää systeemi kuntoon sen mukaisesti.

Ensi kertaan. 🙂

____________________________________________________________________

Jos kirjoitukseni herättää ajatuksia, ideoita tai palautetta – otan sitä ilomielin vastaan alhaalla kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen mentaalipalloa@gmail.com tai Instagramissa @KejoEsa.

Kaikkea hyvää sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: